Spar til din egen bolig med en BSU konto

Spar til din egen bolig med en BSU konto

Det finnes mange forskjellige måter man kan få avkastning på sparepengene på, med vanlig sparekonto i bank eller kjøp av aksjer i et aksjefond blant de mest vanlige. For deg som er under 34 år og ønsker å kjøpe deg egen bolig en eller annen gang i fremtiden, så finnes det dog et unikt alternativ som gir deg meget gunstige vilkår. Med en BSU konto kan du nemlig spare penger til en rente som ligger langt høyere enn vanlige sparekontoer, samtidig som du får skattefradrag og andre gunstige betingelser.

Slik fungerer BSU

En BSU-konto er en unik konto som du kan ha maks én av, og dette er en sparemåte som gir deg spesielle betingelser og vilkår. For det første så kan du spare maks 25 000 kroner i året her, noe som vil gi deg 5000 kroner tilbake på skatten. Du får hele 20 prosent i fradrag, så fradraget gjelder uansett om du sparer mindre enn maksbeløpet. Deretter gjelder en regel om at du ikke kan gjøre mer innskudd etter at du har fylt 34 år, men sparer du maksbeløpet allerede fra myndig alder så vil du ha da ganske mange hundre tusener på konto.

For renten på BSU er «skyhøy» sammenlignet med vanlige sparekontoer. Riktignok så er sparerenten i Norge rimelig lav i skrivende stund, og BSU-renten ligger på knappe 3% i de fleste banker. Dette er uansett høyt nok til at du kan spare flere tusenlapper hvert eneste år på rentene, forutsatt at du har spart på BSU i noen år.

https://youtu.be/XPZPGlyxcqg

Regler for bruk av pengene

Det som er spesielt med BSU er at du låser pengene til bruk på boligformål. Det vil i praksis si nedbetaling av boliglånet, men det er også mulig å spytte de inn i egenkapital ved kjøp. Hvis man har mulighet til å unngå dette så anbefales det alltid at man ikke bruker opp BSU-kontoen før man har fylt 34, ettersom rentene er såpass høye og skattefradraget gunstig. For har man først valgt å bruke BSU-en, så er det ingen vei tilbake – da er spareavtalen kansellert og du vil ikke lengre kunne gjøre innskudd.

Det er heller ikke mulig å gjøre uttak av pengene du har satt inn til andre formål enn bolig, ettersom denne typen sparing har såpass gunstige betingelser i form av høy rente og skattelette. Innskudd gjort samme år kan dog tas ut igjen dersom man har en god grunn, men da må banken kontaktes.

Hvem kan spare i BSU?

Alle som er under 34 år gammel kan opprette en BSU-sparekonto i den lokale sparebanken man har. Ofte kan dette gjøres direkte i nettbanken. Skal man bytte bank, så vil man få tilbud om ny BSU-sparing i den nye banken, og pengene overføres naturligvis til kontoen din her. Det er ikke mulig å ha flere BSU-kontoer, og man kan opprette en slik konto fra man er fylt 18 år. Og selv om det kanskje frister å bruke pengene på andre ting i en slik alder, så er det absolutt en sparemåte som anbefales på det sterkeste.

Comments are closed.