Ubetalte regninger? Slik unngår du inkasso

Ubetalte regninger? Slik unngår du inkasso

Dukker det opp et varsel om inkasso, så er det mange som får panikk. Hvorfor har jeg fått dette varselet, og hva kommer til å skje nå, er det nok mange som lurer på. I de aller fleste tilfeller så vil ubetalte regninger først og fremst bli purret på, men dersom man ikke har betalt en regning innen forfallsdato, så er firmaet i sin fulle rett til å sende regningen til inkasso umiddelbart. Her skal vi dog fortelle deg hvordan du unngår det, og hva du bør gjøre hvis en regning har gått til inkasso.

Derfor går regningen til inkasso

Når en regning går til inkasso, så betyr det rett og slett at du ikke har betalt den innen fristen (forfallsdatoen) som var påført regningen. Det er normal praksis og forretningsskikk i Norge og sende en purring dersom en regning ikke er betalt – gjerne med et purregebyr – før saken havner i inkasso. Dessuten er det nødt til å sendes ut et varsel om at saken sendes til inkasso før det i hele tatt kan skje noe, så det er en noe lang prosess før saken faktisk havner i inkasso. Derfor er det viktig å tenke på at man først skal motta et inkassovarsel, og hvis man ikke har fått dette, så er heller ikke en inkasso gyldig. Uansett så vil det være negativt for deg i lengden dersom du ikke rydder opp, for en liten regning kan med renter vokse seg usannsynlig stor gjennom inkasso.

Dette kan følgene av en inkasso bli

For det første så vil en inkasso komme til å koste deg dyrt, ettersom kreditoren kan kreve deg opptil 12% i renter av det beløpet du er skyldig. Dette gjelder fra første forfallsdato på regningen, og bruker man måneder på å gjøre opp for seg, så vil dette beløpet altså bare vokse og vokse. I tillegg kan det tilkomme gebyrer utover rentene. En annen alvorlig faktor er at du blir registrert med betalingsanmerkning dersom en sak går til inkasso, og dette vil være svært skadende for deg dersom du skal tegne mobilabonnement, søke om boliglån, kredittkort eller andre typer lån. Derfor vil man gjøre opp kravet så fort som mulig, for er det en ting som er sikkert, så er det at problemet bare blir større dersom man overser en inkasso.

Slik gjør du hvis du får inkasso eller inkassovarsel

Det første du må gjøre dersom det kommer et inkassovarsel er å finne ut om det er riktig. Kanskje har du allerede betalt, men at det har skjedd noe feil et sted. Da kan man bestride inkassovarselet, og saken vil ikke kunne gå til inkasso før det har blitt bevist at du faktisk er skyldig den summen som kreditor krever. Har saken gått til inkasso, så finnes det også muligheter for å klage her dersom du mener at kravet er urimelig. Utover dette så gjelder det bare å betale det opprinnelige kravet så fort som mulig, og eventuelle renter som har påløpt dersom man ikke tar tak i problemet tidlig nok.

Comments are closed.